Classis Fryslân


Gemeente zijn kun je niet in je eentje. In de Classis Fryslân zijn de Friese Protestantse Gemeenten met elkaar verbonden, ontmoeten zij elkaar en zorgen zij voor elkaar.

Actueel


Klimaatwake in de Arcadia-kathedraal

Gedurende de 10 weken dat de Eco-kathedraal “Bouwurk” op het Oldehoofsterkerkhof staat, organiseren de kerken van het ‘Convenant Groene Kerken Leeuwarden-Ljouwert’ samen met verschillende maatschappelijke organisaties elke donderdagavond van 19.00-20.00 uur (van 19 juni tot 21 augustus) een klimaatwake.<br /><br />Tijdens de zomer van Arcadia BOSK in 2022 hebben verschillende kerken in Leeuwarden actief meegedaan met de wandelende bomen – zelfs een dienst met bomen in de Grote of Jacobijnerkerk. De Dialoogsessies over deelonderwerpen zoals water, energie, landbouw, mobiliteit en recycling hebben toen veel mensen aan het denken gezet. Sindsdien werken de kerken samen in een ‘Convenant Groene Kerken Leeuwarden-Ljouwert’ om elkaar te blijven informeren en stimuleren tot elk jaar een “tandje groener” gedrag: in de eigen kerk bijvoorbeeld met een warme-truienzondag, Plastic Vrij Vasten en een leerhuis over ‘Groene theologie’, maar ook thuis zuinig met energie en consuminderen. Het centrale motto is: “Groene hoop doet leven!” <br /><br />Het idee van een wekelijkse klimaatwake tijdens Arcadia is ontleend aan de maandelijkse klimaatwakes in de Dominicuskerk in Amsterdam. Mensen van verschillende religieuze en seculiere achtergronden komen samen om stil te staan bij de gemeenschappelijke zorg om het klimaat en om elkaar te bemoedigen vooral door te gaan – niet tegen beter weten in. Juist vanuit het besef, dat samenwerking van alle mensen noodzakelijk is om de planeet-aarde met planten en dieren voor onze kinderen en kleinkinderen leefbaar te houden.<br /><br />De opzet van de klimaatwake is vrij eenvoudig. Locatie is de ontmoetingsplek ‘De Vuurplaats’ in Bouwurk. De klimaatwake van maximaal een uur kent deze onderdelen: welkom – ervaringsverhaal – muziek – inspiratieverhaal – stilte – ritueel – muziek en iets tastbaars om mee naar huis te nemen en uit te delen. Na de klimaatwake is er nog gelegenheid voor een informeel nagesprek. Iedere week organiseert één van de deelnemers van het ‘Convenant Groene Kerken Leeuwarden-Ljouwert’ de klimaatwake, liefst samen met een maatschappelijke organisatie; hierdoor wordt het gemeenschappelijke belang en bewustzijn van de hele stad en alle mensen in de provincie versterkt. <br /><br />De concrete gegevens zijn te vinden op de website van Arcadia (<a href='http://www.arcadia.frl' class='ubb-url' target='_blank'>www.arcadia.frl</a>) en op de website van Geloven in Leeuwarden (<a href='http://www.geloveninleeuwarden.nl' class='ubb-url' target='_blank'>www.geloveninleeuwarden.nl</a>).

Commissie Orgelzaken: noodzakelijk om in te schakelen bij orgelkwesties

De Commissie Orgelzaken (COZ) adviseert kerkrentmeesters over alles wat te maken heeft met het beheer en onderhoud van kerkorgels. Dit betreft onder andere: nieuwbouw, aankoop, restauratie en groot onderhoud, overplaatsing van orgels. Via de COZ kan een advies (Beknopte Inspectie) worden aangevraagd als er onduidelijkheid is over de conditie en de onderhoudstoestand van een orgel. Verder heeft de COZ een fondsenlijst beschikbaar die kan worden gebruikt bij het aanschrijven van fondsen.<br /><br />Het is kerkordelijk verplicht om vooraf advies in te winnen bij de COZ wanneer er aanpassingen worden gedaan aan historische orgels. Op grond hiervan kan het regionale college (CCBB) toestemming verlenen voor restauraties, overplaatsingen en eigendomsoverdracht van orgels. Gemeenten kunnen volgens de generale regeling daarvoor gebruik maken van erkende onafhankelijke orgeladviseurs die door de COZ zijn aangewezen.<br />Voor meer info over de COZ en de brochure “Zorg voor het orgel” zie: <br /><a href='http://www.kerkrentmeester.nl/commissie-orgelzaken/' class='ubb-url' target='_blank'>www.kerkrentmeester.nl/commissie-orgelzaken/</a><br /><a href='http://www.kerkrentmeester.nl/orgelzaken/' class='ubb-url' target='_blank'>www.kerkrentmeester.nl/orgelzaken/</a>

Minsken fan 'e wei - Nijsbrief fan 'e classis - 2025 #4

<blockquote><p>Sa arbeide Jakob sân jier foar Rachel, <br />en dy wienen yn syn eagen <br />as mar in deimannich, <br />omdat er har leaf hie.</p><small>Genesis 29:20, NFO</small></blockquote><br /><em>Download hier de <a href='__api__/files/68406ee9daa10b5f29000001/download' class='ubb-url'>Nederlandse versie van Minsken fan &#39;e wei 2025 - 04</a>.</em><br /><br /><h4>Sân útdagingen</h4>It is op dit stuit sân jier lyn dat ús sân Fryske klasses gearfoege waarden ta ien. Dat is in momint om de balâns op te meitsjen en linen út te setten rjochting de takomst. Dat dogge we fansels yn it breed moderamen en de klassikale gearkomste, mar we soene it ek hiel moai fine as jo jo miening dêr ek oer jouwe. De klassis binne we ommers mei elkoar! Dêrom binne hjir sân útdagingen dêr’t we de kommende jierren foar steane en wêr jo ús by helpe kinne.

Meer over Classis Fryslân


Advies

De Classis Fryslân geeft Friese Protestantse gemeenten gevraagd en ongevraagd advies over diverse thema's, zoals Veilige Kerk, die spelen bij samen kerk zijn.

Gemeenten

De gemeenten binnen Classis Fryslân zijn verdeeld over 10 ringen.

Bestuur

Het dagelijkse bestuur bestaat uit:
  • ds. Riemer Praamsma (classispredikant)
  • Hanneke Dijkstra-Postma (scriba)
  • ds. Gerda Keizer (preses)

Vensters op gemeenten


Protestantse Gemeente Koudum

Onze in de Súdwesthoeke gevestigde gemeente omvat ca. 800 leden. Sinds 2024 zijn we vacant. We delen dat lot met veel van de ons omringende kleine gemeentes.

Protestantse Gemeente Surhuisterveen-Boelenslaan

De Protestantse Gemeente Surhuisterveen-Boelenslaan heeft een opmerkelijke verandering doorgemaakt met de komst van de Ontmoetingsdiensten. En met succes!

PKN Gemeente Minnertsga

Na de koffie is er snert... Een zin bij een berichtje op onze website die nieuwsgierig maakt. Eén van de gespreksgroepen had een snerteterij georganiseerd voor de koffiedrinkers van de Twaskar.