Actueel


Nieuwe Lukaspassie op 16 maart
2024-03-13T19:27:24+01:00

Op 16 maart 2024 klinkt er in de Grote Kerk van Leeuwarden een nieuw muziekstuk: de Lukaspassie. De muziek is geschreven door de Zwolse componist Toon Hagen, de teksten zijn van Jan-Jaap Stegeman, predikant van de Grote Kerk in Leeuwarden. Het is een eigentijdse compositie voor koor, orkest en solisten, geschreven voor de lijdenstijd. Er is eerder slechts éen uitvoering van het stuk geweest, in Zwolle. Nu komen de Michaelscantorij en orkest Musica Michaelis het stuk ook in de Grote Kerk in Leeuwarden uitvoeren.

Meditatieve teksten

De teksten van de Lukaspassie vormen een postmoderne verwerking van het evangelieverhaal. De ruggengraat is een nieuwe vertaling van Lukas 22-23 van de hand van Jan-Jaap Stegeman.

Op sleutelmomenten in het verhaal reageren de Meditaties op het vertelde. Om-en-om zijn dat vrije teksten en meer koraalachtige verzen. In de teksten klinken filosofen, theologen en schrijvers mee: van Augustinus tot John Caputo, van de bijbelse psalmen tot de liedjes van Spinvis.

Als een rode draad door het stuk gaat een ik-figuur met Jezus mee, die zich afvraagt hoe ver de eigen toewijding gaat. Of dit verhaal blijvende draagkracht en hoop geeft.

Ritmische ‘minimal music’

De muziek is van de hand van Toon Hagen. Hij verwierf bekendheid met zijn vertolkingen op orgel van Canto Ostinato van Simeon ten Holt. In zijn eigen werk als componist is diezelfde signatuur te ontdekken, bekend als ‘minimal music’. Zelf omschrijft Hagen zijn werk als ‘procesmuziek’. Het bestaat vaak uit repeterende motieven, die de luisteraar in vervoering brengen, en ruimte scheppen voor een eigen beleving.

Uitvoering

In Leeuwarden, thuisbasis van de dichter, wordt de Lukaspassie uitgevoerd op zaterdag 16 maart om 19.30 in de Grote of Jacobijnerkerk. De toegangsprijs is zo laag mogelijk gehouden: €15.
Kaarten zijn verkrijgbaar via: https://michaelscantorij.nl/agenda/lukaspassie-leeuwarden/

Minsken fan ‘e wei - Nijsbrief fan ‘e classis - 2024 #2
2024-03-02T08:06:37+01:00

As de bôge yn ‘e wolken stiet,
dan sil Ik dêr nei sjen
en tinke oan it ivich ferbûn
dat der is
tusken God en alles dat libbet:
alle wêzens op ierde.

Genesis 9:16, NFO

Download hier de Nederlandse versie van Minsken fan 'e wei 2024 - 02.

Sjoch ris nei de reinbôge

Dizze nijsbrief stiet yn it teken fan de reinbôge. De provinsje wol har reinbôgebelied ôfskaffe. Ferskate maatskiplike organisaasjes dogge in oprop, om dat net te dwaan en my waard frege, oft ik as classispredikant dy oprop stypje wol. Echt polityk is dat net: it giet om in relatyf lytse post op 'e provinsjale begrutting. It is mear it symboal. En symboalen dogge derta! Sa heucht my noch goed, hoe't myn gemeente yn 'e Knipe ta gelegenheid fan 'Roze Zondag' by de tsjerke de reinbôgeflagge úthongen hie. It rekke my folle djipper as at ik ferwachte hie: 'Myn tsjerke stiet boarch foar my!' Dat wist ik fansels al lang, mar no waard ik der suver emosjoneel by. Dat docht in simpel stik katoen oan in aluminium mêst. En dat docht it belied dêromhinne. 'It is mar in symboal', sizze se dan. En dan sis ik: 'Jawis, it is in symboal!' Lees meer...

Officiële ingebruikname van het gerestaureerde Van Dam-orgel
2024-01-31T23:19:13+01:00

Zoals u waarschijnlijk weet is in het afgelopen jaar het Van Dam orgel uit 1844 in de Bordenakerk te Vrouwenparochie geheel gerestaureerd. Orgelmakerij Bakker & Timmenga uit Leeuwarden en Orgelmakerij Reil uit Heerde hebben de verandering van de vorige restauratie hersteld en het orgel teruggebracht naar de oude opbouw van 1844.

De kerkenraad van de Bordenakerk nodigt u uit voor de officiële ingebruikname van het gerestaureerde Van Dam-orgel op zaterdag 2 maart 2024

Programma:
Inloop van 15.30 – 16.00 uur
  • 16.00 uur: Welkom
  • 16.10 uur: Orgelspel door Theo Jellema
  • 16.25 uur: Informatie en uitleg over de restauratie door adviseur Theo Jellema
  • 16.35 uur: Orgelspel door Theo Jellema
  • 16.45 uur: Toelichting door Bert Ydema van Orgelmakerij Bakker& Timmenga en Hans Reil van Orgelmakerij Reil
  • 16.55 uur: Orgelspel door Theo Jellema
  • 17.05 uur: Afsluiting

Na afloop is er gelegenheid om met elkaar na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. U bent van harte welkom.

Preektocht door de Dokkumer Wouden (derde editie)
2024-01-31T23:16:22+01:00

Dokkum - In de Dokkumer Wouden gaat op woensdag 10 april een derde ‘preektocht’ van start. De ‘preektocht’ begint om 9.30 uur in de Grote of St. Martinuskerk (Markt 2) te Dokkum. Predikanten, kerkelijk werkers, voorgangers, kerkmusici en theologiestudenten worden van harte uitgenodigd om zich aan te melden. Dit kan gewoon per telefoon: 0511-421388/06-36275893. De toegang om aan deze dag deel te nemen is vrij (inclusief koffie en thee bij de ontvangst en de lunch). Wel wordt er een mogelijkheid geboden om het werk aan de preektocht financieel te steunen.

De eerste Preektocht werd in 2022 gehouden in de Friese Wouden, de tweede Preektocht in 2023 in het Friese Middelseegebied. Deze dag staat in het teken van het maken van een preek. Predikanten, kerkelijk werkers, theologiestudenten, andere voorgangers en kerkmusici worden uitgenodigd om deze workshop bij te wonen. Het thema uit de Vroege Kerk luidt: Antiocheense versus Alexandrijnse school. Het thema belicht de hermeneutische strijd tussen de Alexandrijnse School en de Antiocheense School en wat wij daar vandaag van kunnen leren voor de preekvoorbereiding.

’s Morgens wordt in de Grote of St. Martinuskerk te Dokkum eerst een college verzorgd door prof. dr. Marten van Willigen, hoogleraar exegese Vroege Kerk aan de TUA in Apeldoorn; hij zal ingaan op de genoemde controverse in de Vroege Kerk. Daarna volgt een werkcollege verzorgd door ds. K.H. (Karel) Bogerd van Wâlterswâld die in praktische zin ingaat op het genoemde snijvlak in de Vroege Kerk. Wat kunnen wij er vandaag van leren? Met dit werkcollegelaten we cursisten direct aan de slag gaan met een preekvoorbereidingsmethode, om zo samen en ieder afzonderlijk een preek ‘anders dan anders’ uit te werken. Het werkcollege staat in het teken van verschillende toepassingen van de Viervoudige Schriftzin.

De deelnemers worden naar persoonlijke keuze in de gelegenheid gesteld om hun mini-preek ten gehore te brengen voor alle deelnemers in Catharinakerk te Aalsum en in Sint Vituskerk te Wetsens. De dag wordt muzikaal omlijst (samenzang en orgelspel) door organist Evan Bogerd, als cantor-organist verbonden aan de Westerkerk in Amsterdam. De preektocht wordt afgesloten met een reflectie door prof. dr. Marten van Willigen.

Symposium ‘Duurzaam durven denken vanuit de Bijbel’
2024-01-25T21:00:50+01:00

Op vrijdag 8 maart van 14.30-17.00 uur organiseren het NBG en de Faculteit Religie en Theologie van de VU een minisymposium naar aanleiding van het boek Hemels groen: Nieuw licht op duurzaamheid als Bijbels thema. In dit boek tonen Matthijs de Jong en Cor Hoogerwerf dat de Bijbel verrassend veel te bieden heeft voor het debat rond duurzaamheid en ecologisch bewustzijn. Op het symposium delen zij hun ontdekkingen. Daarnaast laten drie gastsprekers, Mr. Marianne Thieme, Drs. Carla Dik-Faber en prof. dr. David Onnekink in gesprek met dit nieuwe boek zien hoe de Bijbel een inspiratiebron is voor groen denken en handelen. Voor meer informatie: Hemels Groen symposium.

Preekinspiratie voor de veertigdagentijd
2024-01-25T20:58:16+01:00

Ben je op zoek naar betrouwbare en inspirerende achtergrondinformatie voor de preek? De komende veertigdagentijd biedt het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap uitleg bij de Bijbelgedeelten uit het rooster van Bijbel Basics. Zo kom je snel tot de kern. In een video en geschreven tekst bespreken we de passage en belichten we één of meer thema's uit de behandelde tekst. Schrijf je in en ontvang op zeven maandagen (12 februari t/m 25 maart) een nieuwe aflevering. Info: Voor Bijbelprofessionals - Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Minsken fan ‘e wei - Nijsbrief fan ‘e classis - 2024 #1
2024-01-25T20:50:43+01:00

Jimme binne it sâlt fan ‘e ierde.
As it sâlt syn sâltens kwytrekke is,
wêr kin me it dan wer sâlt mei krije?’

Matteüs 5:13, NFO

Download hier de Nederlandse versie van Minsken fan 'e wei 2024 - 01.

Wy telle net. Dat telt.

Net sa lang lyn wie ik op besite by in ienfâldige lytse gemeente, dêr't yn ús classis in hiele protte fan binne. Se sieten wat yn 'e lytse loege. It wie in moaie gemeente, mar de minsken seagen dat net mear. En sy sels ek net. Sadwaande sochten wy nei in gaadlik motto om sa no en dan út te sprekken om de moedfearren net hingje te litten; in pear wurden om wer te witten mei hokker doel wy op ierde binne. Suver fansels kaam by my op: 'Wy telle net. Dat telt.' Lees meer...

Nieuwsbrief van de classis #9
2023-12-15T14:18:11+01:00

‘Hoe wolkom is oer de bergen
de fuotstap fan ’e heraut,
dy’t it heil oankundiget
en it bliid boadskip bringt…’

Jesaja 52:7, NBV21

Goed nijs

Advint is de tiid fan it tsjerklik jier dy't foar myn idee noch it bêste past by ús eigen tiid. Wy sjogge út nei goed nijs wylst de wrâld om ús hinne hieltyd mear yn 'e besnijing komt fan tsjusterens en kjeld. Foar eefkes bringt it krystbern ljocht yn 'e hûs, mar sadree't de krystbeam wer op 'e souder stiet (of: leit?) sakje wy wei yn 'e winterblues. Hoe hâldst it langstme libben?
De goede ried yn dizze brief meie jimme sjen as lytse kearskes dy't dat flamke fan hope drage wolle. Foar de gruttere kearsen wiis ik jim troch nei ien fan de protte moaie tsjinsten by jim yn it doarp of yn 'e stêd. Grut kâns, dat dêr ien hoeden de kânsel beklimt, mei jim om frede bidt en earbiedich hakkelet fan goed nijs, iuwen âld en lang ferwachte. Lees meer...

Pastoresleerhuis 2023-2024 Werkgroep Kerk & Israël
2023-09-20T23:35:27+02:00

Komend seizoen staat in het pastoresleerhuis het boek ‘Genesis’ van Jonathan Sacks centraal. In dit wereldwijde standaardwerk bespreekt rabbijn Jonathan Sacks de belangrijkste Genesisverhalen. Hij leest ze door een groothoeklens: hij legt verbanden met de Tora als geheel, met filosofie en wereldgeschiedenis, en met ons persoonlijke leven.

Data: 12 oktober, 13 december, 25 januari en 12 maart
Plaats: Synagoge Zuiderstraat 1, 9471 KJ Zuidlaren.
Tijd: 10:00 - 12:00 uur

Meer informatie ...

Nieuwe classispredikant
2023-09-10T20:50:08+02:00

Op 3 september 2023 nam ds. Wim Beekman in de Martinikerk te Franeker afscheid van de de classis Fryslân - hij gaat met emeritaat - en werd ds. Riemer Praamsma bevestigd als de nieuwe classispredikant van Fryslân. Hebt u de dienst niet meegemaakt of online gevolgd, maar wilt u die toch graag alsnog zien? Dat kan via de kerkomroep.

Foto: Simon Bleeker

Mutaties in de Classis Fryslân


Juni 2024
  • 16 juni 2024 intrede da. I. de Kok-Mellema en ds. J. de Kok (Wilsum) in PG Kollumerzwaag

Maart 2024
  • 3 maart 2024 intrede proponent C.A.J. de Kok-Meeuse (Groningen) in PG Haulerwijk-Waskemeer
  • 3 maart 2024 intrede ds. J.S. Telgenhof (Strijen) in PG Leeuwarden (wijkgem. De Fontein)
  • 14 maart 2024 intrede ds. P. Hulshof in PG Donkerbroek-de Haule. (ds. Hulshof blijft voor 0,5 fte verbonden aan PG Jubbega)
  • 17 maart 2024 intrede ds. G. Timmer (St. Jansklooster) in PG Eastermar

Februari 2024
  • 4 februari 2024 intrede ds. A. van Vliet in Hg Wjelsryp-Baaium
  • 11 februari 2024 afscheid ds. H. Strubbe van PG Terpoarte (=Boksum-Deinum-Blesse) wegens emeritaat

Januari 2024
  • 28 januari 2024 afscheid ds. P.J. de Buck van de PG Heerenveen; beroepen door PG Dalen

December 2023
  • 3 december afscheid ds. J. Wielenga van PG Dronrijp (emeritaat)
  • 17 december afscheid da. E.J. Peersmann van PG Kollum (classispredikant Groningen-Drenthe)

Oktober 2023
  • 1 oktober 2023 afscheid ds. A. Roest van PG Leeuwarden (emeritaat)
  • 1 oktober 2023 intrede ds. S. Alblas (Ballum) in PG Drachten